Intrebari si Raspunsuri

Q
Ce este țigara electronică?
A

Țigările electronice, denumite și e-țigări reprezintă o alternativă la țigările clasice. Sunt dispozitive acționate de o baterie, care produc abur (vapori) care este inhalat în locul fumului de țigară. Orice țigară electronică este compusă din baterie și partea care produce aburul, denumită, in general, atomizor. Atomizorul conține una sau mai multe rezistențe, care, alimentate de baterie, se încălzesc, transformînd lichidul conținut în dispozitivul de vaporizare, în abur. Există foarte multe modele de țigări electronice, de la modelele mini, modele mici, care se apropie de forma țigărilor convenționale, până la mod-uri de dimensiuni mari, comparabile cu cele ale unei lanterne, sau chiar box-moduri, cutii dreptunghiulare, care conțin de obicei acumulatori de mare capacitate și oferă o autonomie foarte ridicată. În general, cu cât țigara electronică este mai redusă ca dimensiuni, cu atât autonomia bateriei incluse este mai mică.

Q
Cui se adresează țigara electronică?
A

Țigările electronice se adresează fumătorilor, persoanelor majore, cu vârsta peste 18 ani. Nu se recomandă nefumătorilor! Țigara electronică încearcă să-i ofere fumătorului o alternativă viabilă, mult mai economică. O alternativă lipsită de fum, gudron și monoxid de carbon. Țigara electronică îi oferă fumătorului majoritatea senzațiilor tactile dar și chimice, specifice fumatului, înlocuind însă fumul, cu aburi de glicerină vegetală și/sau propilen-glicol. Folosirea țigării electronice oferă și opțiunea de a folosi lichid fără nicotină, sau de a scădea treptat nivelul de nicotină conținut în lichid, până la zero, moment în care puteți renunța și la țigara electronică, alegând o viață complet lipsită de nicotină. Nu este indicat să folosiți țigara electronică dacă nu ați fost și nu sunteți fumător.Țigara electronică nu este o jucărie, iar nicotina, indiferent de felul în care este introdusă în organism, este o otravă. Cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră de familie, înainte de a începe să utlizați țigara electronică.

Q
Care sunt avantajele oferite de țigările electronice?
A

Țigările convenționale conțin peste 4000 de substanțe chimice diferite, dintre care putem aminti – arsenic, fenol, benzen, poloniu 210, acetonă, cianură, DDT (insecticid), naftalină, amoniac, butan, gudron, plumb, metanol, substanțe dăunătoare atât pentru fumător cât și pentru cei din jurul său. Lichidul țigării electronice conține o combinație de propilen-glicol și glicerină vegetală, arome alimentare și , opțional, nicotină. Vaporii țigării electronice nu lasă un miros urât, nu produc apariția petelor pe dinți, nici a nenumăratelor boli asociate cu fumatul convențional. Costurile lunare sunt mult mai reduse, cheltuielile scăzând, după investiția inițială, cu până la 80%.

Q
Țigările electronice pot produce apă la plămâni?
A

Imposibil. Acesta este un alt mit urban, o anti-reclamă fabricată din diferite interese contra țigării electronice. Pleurezia , denumită popular “apă la plămâni”, reprezintă inflamarea pleurei, membrana alcătuită din două rânduri de țesuturi, care îmbracă fiecare plămân și pereții cavității toracice. Rolul pleurei este cel de a proteja plămânii. Pentru a respira fără dificultate, există o mică cantitate de lichid între cele două straturi ale pleurei. Dacă crește cantitatea de lichid, se formează o cavitate pleurală umplută cu apă, astfel încât plămânii și chiar și inima, nu mai pot să se miște normal, apărând dificultăți grave la respirat. Pleurezia apare cel mai des ca urmare a unei afecțiuni a plămânilor, cum ar fi o răceală netratată care duce la pneumonie, tuberculoza sau un abces. De asemenea boala poate fi cauzată de microbi, de rănire sau de prezența unei tumori. Aburul inhalat, atunci când se folosește țigara electronică, nu are cum să ajungă în interiorul pleurei, deci răspunsul este simplu. Nu, țigara electronică nu poate produce “apă la plămâni”.